Paidia Games Wielerspel

1. Reglement

In dit spel is iedere deelnemer ploegleider van een fictieve wielerploeg, bestaande uit echte wielrenners. Door middel van aan- en verkoop van renners en resultaten kan een ploegleider geld verdienen en verliezen.

1.1 Verschillen met andere wielerspelen

Er bestaan heel veel spelen op internet waarbij je een team kunt samenstellen en met dit team punten kunt scoren. Dit spel heeft een aantal wezenlijke verschillen. Een aantal van deze verschillen wordt hieronder uitgelegd.

  1. Allereerst kan iedere renner maar in 1 ploeg zitten, dus heb jij Alberto Contador in je team, dan heeft niemand anders Alberto Contador in zijn/haar team.
  2. Het is mogelijk renners te transfereren tijdens het spel. Je kunt nieuwe renners in het spel brengen, maar ook onderling renners kopen en verkopen.
  3. Renners moet loon worden betaald. Dit loon is afhankelijk van de prestaties van de renners in het jaar voor de aankoop van de renner.
  4. Er wordt met echt geld gespeeld. Al het ingelegde geld wordt ook uitgekeerd. Het spel is zo ontwikkeld, dat iedere speler zelf kan bepalen hoeveel risico hij/zij wil nemen en heeft daarmee zelf in de hand wat het maximale verlies is. Bovendien kan iedere speler stoppen wanneer hij/zij wil.
  5. Doordat deelnemers zelf kunnen bepalen wanneer ze stoppen heeft het spel zelf geen eind. Het is mogelijk meerdere jaren mee te spelen. Hierdoor wordt het scouten van talent een belangrijke factor. Hoe vaak komt het niet voor, bij andere spelen, dat je een talentvolle renner in je tourploeg zet en het jaar daarop bijna iedereen die renner in zijn/haar ploeg heeft. Dit spel geeft de mogelijkheid talenten tijdig en goedkoper vast te leggen. Het talent hoeft niet direct goed te presteren om een goede investering te zijn en andere ploegleiders kunnen geen gebruik maken van jouw kennis.

1.2 Wat moet je doen om mee te doen?

Allereerst moet je je aanmelden als ploegleider. Dit kan door een e-mail te sturen naar wielerspel@paidiagames.nl. Je krijgt dan een bevestigingsmail met daarin onder andere het gironummer waarnaar je een initiële deelnemersbijdrage van minimaal 15 euro moet overmaken. Dit is je startgeld, waarmee je je eerste renners koopt en hun loon voor de eerste periode mee betaalt. Je mag ook meer inleggen, waardoor je minder beperkt bent in je financiële bewegingsruimte, maar je dus ook meer geld kunt verliezen.

1.2a Wachtlijst

Met ingang van 28 juli 2010 heeft de organisatie gesteld dat er maximaal 38 ploegen toegelaten worden.  Nieuwe ploegleiders die mee willen doen terwijl er al 38 ploegen zijn wordt op de wachtlijst geplaatst.  De datum waarop zij zich aanmelden bepaalt de plek op de wachtlijst: de eerst aangemelde deelnemer komt het eerst aan de beurt. Echter, het kan een tijd duren voordat een aanvrager aan de beurt is om deel te nemen. Om te zorgen dat er echt enthousiaste deelnemers met het spel meedoen, moet een aanvrager de aanvraag iedere keer tussen 6 maanden en 12 maanden na aanmelding herbevestigen. De organisatie stuurt geen herinneringsmails. Als een aanvrager zich niet herbevestigt, zal deze van de wachtlijst worden gehaald.

Voorbeeld: Als iemand zich op 1 januari 2011 aanmeldt en er is nog geen plek, dan moet de aanvrager zich herbevestigen tussen 1 juli en 31 december 2011. Stel dat de aanvrager dit doet op 1 oktober 2011. De volgende herbevestiging zal dan wederom na 6 maanden en binnen 12 maanden plaatsvinden, ofwel tussen 1 april en 30 september 2012.

Als er een plek vrijkomt en de eerste aanvrager op de wachtlijst krijgt een e-mail van de organisatie dat deze kan deelnemen, dan dient de aspirant deelnemer binnen 4 weken te reageren op deze e-mail en ook de initiele deelnemersbijdrage te hebben betaald. Indien dit niet het geval is vervalt de plek op de wachtlijst en kan een volgende aanvrager worden benaderd.

Mocht het administratief mogelijk zijn, kan de organisatie besluiten dat een nieuwe deelnemer mee mag doen aan een eindveiling van renners van een ploeg die stopt.

De organisatie wil expliciet de mogelijkheid open houden om in speciale gevallen niet de wachtlijst te hanteren. Bij aanvragen tot deelname aan het wielerspel is het altijd de organisatie die beslist.

2. Inleiding

2.1 Algemene voorwaarden

Dit spel is gebaseerd op een idee van Sander Kaspers, geboren op 24 november 1974 te Enschede. Voor het gebruik van dit spel of onderdelen van dit spel in elke combinatie, elke vorm en op elke manier is toestemming van Sander Kaspers vereist. Verzoeken hiervoor dienen schriftelijk te worden ingediend op onderstaand e-mailadres: wielerspel@paidiagames.nl

2.2 Doel van het spel

Het doel van het spel is het verdienen van geld door de juiste renners te kopen en verkopen. Het spel kent geen eind, wanneer een ploegleider wil stoppen kan dat zonder dat het spel hiervoor gestopt hoeft te worden.

2.3 Organisatie

De organisatie is vanaf 1 januari 2011 in handen van Martijn Kamstra en Jeroen van Dijk.  De organisatie stelt zich tot doel het spel zo eerlijk en plezierig mogelijk te laten spelen door de deelnemers.  Dit reglement is de belangrijkste leidraad voor het in goede banen leiden van het spel.  Bij twijfel echter heeft de organisatie bevoegdheid om de regels of een gebrek aan regels te interpreteren naar de geest van het spel en reglement.  Natuurlijk kunnen de spelregels ook worden gewijzigd om het spel beter te maken of aan te passen aan een nieuwe realiteit.  In algemene zin heeft de organisatie altijd de bevoegdheid om in te grijpen in het spel indien zij dat wenselijk acht.  De organisatie zal in die gevallen rekening houden met de deelnemers en hun belangen.

De organisatie streeft er naar dat al het ingelegde geld minus de gemaakte kosten wordt uitgekeerd aan de deelnemers.  Gedurende het spel is deze inleg niet het eigendom van de ploegleider, maar valt onder het beheer van de organisatie en valt het onder de regels in dit reglement. In geen enkel geval zal buiten het spel om, daadwerkelijk gemaakte kosten daargelaten, geld toevallen aan de personen die de organisatie vormen.

Let op:

  1. De organisatie heeft te allen tijde het recht potentiele deelnemers te weigeren of deelnemers uit het spel te verwijderen.
  2. Het spel kent geen einde, maar zal hoogstwaarschijnlijk ooit eens ophouden.  Het spel heeft geen exit-strategie.  Indien het spel stopt, zal de organisatie streven naar een zo eerlijk mogelijk einde.

3. Het spel

3.1 De koersen

Het spel wordt elk jaar gespeeld in 8 periodes van ongeveer een maand, onderverdeeld in 1 of meerdere subperiodes. De precieze verdeling van de periodes wordt elk jaar opnieuw door de organisatie bepaald. Voor het spel tellen niet alle UCI-koersen mee.  De koersen die wel meetellen zijn in 2011 de wedstrijden van de World Calendar plus alle 1.HC, 2.HC, 1.1 en 2.1 koersen van de continentale kalenders, die tijdens 1 van de 8 periodes verreden worden.

Ook alle Nationale Kampioenschappen op de weg, die plaatsvinden in het weekend (vrijdag-zondag) voor de start van de Tour de France behoren tot de Paidia-kalender.  Voorwaarde hiervoor is dat de uitslag binnen 1 week (7 dagen) beschikbaar is op CQ Ranking.  De indeling in puntencategorieen voor de landen vindt plaats aan de hand van de Cycling Quotient Landenranking op de allereerste dag van het jaar (ofwel over het gehele voorgaande jaar).

3.2 De punten

Iedere wedstrijd die meetelt voor het wielerspel zijn punten te verdienen.  Het aantal punten dat te verdienen is hangt af van de categorie waarin de wedstrijd valt.  De organisatie stelt jaarlijks vast welke wedstrijden in welke categorieen vallen.  In principe zal zoveel mogelijk de indeling van de UCI gehanteerd worden.  Tevens stelt de organisatie vast hoeveel punten er in de verschillende categorieen te behalen zijn.  Dit is de puntenschaal.  Voor een evenwichtig spel zal deze puntenschaal niet al te vaak en al te veel wijzigen.

3.2 Paidia Games Ranking

De Paidia Games Ranking (PG Ranking) is een ranglijst waarin voor alle renners wordt bijgehouden hoeveel punten zij hebben gehaald in de laatste 8 periodes in koersen, die meetellen voor het spel.  Deze ranglijst wordt aan het einde van iedere periode berekend.  Dit is voor de loonberekening de geldende PG Ranking in de daar op volgende periode.  Alle transfers die worden afgesloten in die periode maken gebruik van die PG Ranking.  Let op: de PG Ranking zal altijd pas na de periodeafsluiting gemaakt worden en is zal dus in het begin van de volgende periode niet beschikbaar zijn; het loon kan dus pas definitief worden vastgesteld als de PG Ranking berekend is.

Voorbeeld:
Als ploegen ABC en DEF tijdens periode 2010-p3 overeen zijn gekomen dat renner X van ABC naar DEF getransfereerd wordt, dan rijdt renner X vanaf periode 2010-p4 voor ploeg DEF.  Renner X krijg een nieuw loon, aan de hand van de PG Ranking voor periode 2010-p3.  De PG Ranking voor periode 2010-p3 omvat de punten gehaald in de laatste 8 periodes: 2009-p3, 2009-p4, 2009-p5, 2009-p6, 2009-p7, 2009-p8, 2010-p1 en 2010-p2.

3.3 Loon

Aan het begin van elke periode moet elke ploegleider alle renners die bij hem/haar onder contract staan loon betalen. Het loon van een renner wordt vastgesteld bij aankoop, aan de hand van de laatst geldende Paidia Games Ranking (PG Ranking); zie 3.2.

Voor de berekening geldt dat 1000 PG Punten gelijk is aan 1 euro loon per periode. Lonen worden afgerond eurocenten. Het minimum loon voor een renner is 5 eurocent. Al het loon dat wordt betaald komt in de periodeprijzenpot (PPP). Een ploegleider kan meer dan 15 renners bezitten. Hij/zij mag er echter per subperiode per maar 15 tegelijk opstellen. De renners die niet zijn opgesteld is wel loon verschuldigd, maar kunnen geen geld verdienen voor de ploegleider.

 

Het loon van een renner wordt opnieuw vastgesteld als een renner van ploeg wisselt (zie hoofdstuk 4). Als een renner wordt verkocht door een ploegleider aan een andere ploegleider dan wordt het nieuwe loon van de renner bepaald om de manier zoals hierboven staat vermeld.

 

Aan het eind van elk wielerjaar (kort na afloop van de laatste koers), wordt het loon van alle renners ook opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt als volgt:

 

1. Wanneer het oude loon van een renner lager is dan het loon wat hij op basis van de dan geldende PG Ranking zou moeten hebben dan wordt zijn nieuwe loon het gemiddelde van die twee lonen. In formulevorm:

nieuwe loon = (oude loon + loon op basis van dan geldende PG Ranking)/2

2. Wanneer het oude loon van een renner hoger is dan het loon wat hij op basis van de dan geldende PG Ranking dan blijft het loon van de renner gelijk aan het oude loon.

Op basis van bovenstaande regels is duidelijk dat het loon van een renner, zolang hij bij dezelfde ploeg zit, nooit kan dalen.

3.4 Periodeprijzenpot (PPP)

De inkomsten van de periodeprijzenpot bestaan iedere periode uit het betaalde loon voor die periode.  Aan het eind van elke periode wordt gekeken hoe de ploegleiders met hun renners hebben gescoord in de geselecteerde koersen. Op basis van het aantal punten dat de verschillende ploegleiders hebben behaald met hun renners wordt de periodeprijzenpot volledig verdeeld. De punten die een renner behaalt in een koers tellen alleen mee voor de score van zijn ploegleider als de renner door de ploegleider was opgesteld tijdens die koers. De periodeprijzenpot wordt verdeeld naar rato van het aantal punten dat de ploegen hebben behaald.

 

Voorbeeld:

Stel er doen 3 ploegleiders mee. Deze ploegleiders hebben in een bepaalde periode de volgende hoeveelheid loon betaald:

Ploegleider A: e. 4,00; Ploegleider B: e. 4,00; Ploegleider C : e. 2,00 (Totaal e. 10,00)

 

Deze ploegleiders hebben in een deze periode de volgende aantallen punten bijeen gescoord:

Ploegleider A: 500; Ploegleider B: 300; Ploegleider C: 200 (Totaal = 1000)

 

Dan krijgt ploegleider A 5 euro, ploegleider B 3 euro en ploegleider C 2 euro

Ploegleider A heeft dus 1 euro verdiend, ploegleider B 1 euro verloren en ploegleider C heeft quitte gespeeld.

3.5 Koersprijzenpot (KPP)

Naast de PPP, die verhoudingsgewijs naar aantal behaalde punten geld uitkeert, is er de koersprijzenpot (KPP). Er worden bedragen uit de KPP betaald aan winnaars van koersen. Bij een belangrijke wedstrijd (bijvoorbeeld Tour de France) verdient de winnaar meer dan bij een kleine eendagskoers (bijvoorbeeld Kuurne-Brussel-Kuurne). Ook zijn er KPP-uitkeringen voor etappewinst in grote rondes en voor de winnaar van de Paidia ProTour Team Ranking.  De organisatie kan eventueel ook andere prestaties honoreren met een KPP-uitkering.  De precieze verdeling van de koersenprijzenpot over de koersen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.  Voor 2011 staat de verdeling hier: http://www.paidiagames.nl/wielerspel/regels/2011/Koers_Prijzen_Pot_KPP_2011.html

De hoogte van de uitkeringen uit de koersenprijzenpot wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Gedurende elk jaar wordt de koersenprijzenpot op 4 manieren gevuld:

  1. Tijdens het gehele jaar kan een ploegleider nieuwe renners kopen(zie hoofdstuk 4). Als een ploegleider een renner koopt van de transferlijst (d.w.z. de renner heeft nog geen ploeg) dan komt het aankoopbedrag in de koersenprijzenpot.
  2. Als er koers wordt gewonnen door een renner die niet in een ploeg zit of niet is opgesteld, dan blijft het betreffende bedrag in de koersenprijzenpot.
  3. Iedere ploegleider moet een ploeg hebben van minimaal 15 renners (behalve in het eerste 8 periodes die hij/zij meedoet). Voor elke renner die een ploegleider minder dan 15 heeft moet hij/zij een boete betalen van 0,50 euro per periode. Deze boetes komen ook in de koersenprijzenpot.
  4. De kosten die worden gemaakt bij het ontslaan van renners (zie hoofdstuk 4) komen ook in de koersenprijzenpot.

De inkomsten voor de koersprijzenpot kunnen ieder jaar weer anders zijn.  Er wordt gepoogd de hoogte van de uitkeringen van de KPP over de jaren heen weinig te fluctueren.  Als het vermogen van de KPP erg hoog is, kan de organisatie besluiten de uitkeringen uit de koersprijzenpot te verhogen en omgekeerd bij een dreigend tekort.

3.5a Paidia ProTour Team Ranking

Vanaf 2011 worden de beste 15 ploegen van de Paidia ProTour Team Ranking (PPTTR) een beloning uit de KPP.  De PPTTR is een competitie die bestaat uit alle koersen van de ProTour en de Historische kalender (het WK dus niet).  In ieder van die koersen kan een ploeg punten verdienen met de beste van zijn 3 opgestelde renners.  De klassementspunten van deze beste 3 opgestelde renners die de koers hebben uitgereden worden opgeteld.  De ploeg die zo het minste aantal klassementspunten heeft wint deze wedstrijd van de PPTTR en krijgt zo 12 punten.  Voor de ploegen die 2 t/m 10 eindigen zijn er nog respectievelijk 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punten te behalen.

3.5b Periode-plus bonus

Vanaf 2011 krijgt iedere ploeg die een periode positief draait een bonus (p+bonus).  Een ploeg draait positief indien de inkomsten uit de PPP plus uit de KPP (excl. deze periode-plus bonus en de eventuele PPTTR-bonus) minus het loon voor deze periode strikt groter dan 0 is.  Voorwaarde voor de periode-plus bonus is dat een ploeg minimaal 15 renners in dienst heeft.

3.6 Stoppen met het spel

Iedere ploegleider kan stoppen wanneer hij/zij wil. Dit doet hij/zij door een e-mail te sturen naar wielerspel@paidiagames.nl.  Als een ploegleider heeft aangekondigd te stoppen, krijgt hij/zij voor een maximum van drie periodes ontheffing voor de minimaal 15 renners regel. Zo kan hij/zij renners verkopen zonder gebonden te zijn aan het minimum van 15 renners. De renners die aan het eind van deze 3 periodes nog in het bezit van de betreffende ploegleider zijn, komen op de transferlijst. Hiervoor krijgt de ploegleider geen vergoeding, maar er hoeft ook geen ontslagpremie te worden betaald. Een ploegleider doet er verstandig aan om voordat hij/zij stopt al zijn/haar renners te verkopen. Eenmaal gebruikgemaakt van 1 of meer periodes ontheffing kan het stoppen met het spel alleen worden teruggedraaid als met terugwerkende kracht alsnog de boetes worden betaald en de lopende rekening van de ploegleider dit ook toestaat.

3.7 Instappen

Instappen van nieuwe ploegleiders is mogelijk mits deze nieuwe ploegleiders worden aangebracht door bestaande ploegleiders. Nieuwe deelnemers kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar  wielerspel@paidiagames.nl. Nadat een potentiële deelnemer de initiële deelnemersbijdrage van 15 euro heeft betaald krijgt hij/zij een licentie. Vanaf dat moment mag hij/zij een ploeg bij elkaar kopen (zie hoofdstuk 4). In de eerstvolgende periode kan de nieuwe ploegleider voor het eerst renners opstellen. Nieuwe ploegleiders mogen 8 periodes meedoen met minder dan 15 renners zonder een boete te krijgen. Tot de periode waarin de ploegleider 15 of meer renners onder contract heeft staan, moet het aantal renners elke periode minimaal zoveel zijn als het aantal renners in de voorgaande periode. Dit betekent dat een nieuwe ploegleider met minder dan 15 renners alleen renners kan ontslaan of verkopen als deze in dezelfde periode minstens net zoveel renners heeft aangekocht.

3.8 Informatiebronnen 

De uitslagen zoals ze vermeld staan op CQ Ranking www.cqranking.com worden gebruikt in de puntentelling. Indien deze website om een of andere manier niet toereikend is zal gebruik worden gemaakt van de gegevens van de UCI www.uci.ch en/of andere betrouwbaar gebleken websites.  De organisatie maakt in alle twijfelgevallen steeds een eigen afweging, waar de beslissingen van de bronnen UCI en CQ Ranking natuurlijk wel in meegenomen worden. De organisatie zal proberen zoveel mogelijk 1 duidelijke lijn te houden in deze beslissingen.

4. Transfers

In het vorige hoofdstuk is al even het aan- en verkopen van renners aan de orde gekomen. Hoe zo’n transfer ontstaat en tot stand komt zal in dit hoofdstuk worden beschreven.

 

Er zijn 3 soorten transfers:

  1. Een renner wordt gekocht van de transferlijst.
  2. Een ploegleider koopt een renner van een andere ploeg.
  3. Een renner wordt ontslagen en komt terug op de transferlijst.

4.1 Een renner wordt gekocht van de transferlijst

Als een ploegleider een renner wil kopen van de transferlijst, moet hij/zij een bod doen op deze renner. Dit doet hij/zij door een bod te plaatsen in het {{inlogtool}}. Het bod moet minimaal 0,50 euro en in hele eurocenten zijn. Na het verlopen van de deadline op zondag 20:00 uur worden de nieuwe biedingen openbaar gemaakt. Dit zijn alle biedingen van de week ervoor op renners waarop nog niet eerder is geboden. Iedere andere ploegleider heeft dan tot dinsdag 20.00 uur de tijd een hoger bod (minimaal 3 eurocent meer) te doen. Het plaatsen van zo'n overbieding doet hij/zij wederom in het {{inlogtool}}. Als er een ploegleider een hoger bod heeft gedaan, krijgt de ploegleider, die het eerste bod heeft gedaan, de mogelijkheid om nog een hoger bod (exact 3 eurocent meer) te doen. Deze finale bieding moet hij/zij voor donderdag 20.00 uur in het {{inlogtool}} doen. De ploegleider die aan het eind van dit traject het hoogste bod heeft uitgebracht moet de renner kopen.

 

Indien er in 1 week meerdere ploegleiders op eenzelfde renner hebben geboden waarop nog niet eerder was geboden, dan verkrijgt alleen de ploegleider met het hoogste bod het recht om een finale bieding te plaatsen. Hebben meerdere ploegleiders in 1 week hetzelfde (hoogste) bedrag geboden voor een renner waarop nog niet eerder was geboden, dan verkrijgt alleen de ploegleider die als eerste dat hoogste bedrag geboden heeft het recht omeen finale bieding te plaatsen.

 

In principe worden elke zondag de biedingen van de afgelopen week bekendgemaakt. De organisatie kan echter in sommige gevallen besluiten een week over te slaan. Tussen de laatste periode van het ene jaar en de eerste periode van het volgende jaar, zal niet elke week een biedingen-update worden gedaan. In plaats daarvan wordt dit op een aantal van te voren bekendgemaakte data gedaan.

 

Een bieding is alleen correct indien voldaan wordt aan de juiste format. Deze houdt in dat:

  1. De achternaam van de renner is geschreven als ACHTERNAAM (EERSTEACHTERNAAM TWEEDEACHTERNAAM)
  2. De voornaam van de renner is geschreven als Voornaam (of Eerstevoornaam Tweedevoornaam)
  3. De renner voorzien is van de juiste 3-cijferige landcode van de nationaliteit van de renner.  Bijvoorbeeld "NED"
  4. De renner voorzien is van de juiste geboortedatum, geformatteerd als JJJJMMDD. Bijvoorbeeld "19741124"
  5. Vanaf 2011: Als de renner nog niet in de database van het Paida wielerspel staat, extra informatie wordt gegeven omtrent de identiteit van de renner.

De organisatie zal wat betreft de correctheid van een bieding enige coulance hanteren, maar behoudt zich het recht voor bij veelvuldige foute biedingen enkelen ook daadwerkelijk ongeldig te verklaren.  Dit alles ter beoordeling van de organisatie.

4.1a Extra informatie bij een bieding

Met ingang van seizoen 2011, moet de bieder bij ieder (initieel!) bod extra informatie invullen. Hiervoor heeft een ploegleider de volgende mogelijkheden (in volgorde van voorkeur):

1. Een vinkje dat de betreffende renner al in de Paidia-database staat

2. Een ID van de renner bij CQ Ranking

3. Een URL van een webpagina waarop de geboortedatum staat

4. Overige overtuigende informatie, via PM aan forumgebruiker BiedInfo

ad 1. Gebruik de naam en informatie zoals de renner in de Paidia-database staat. Merk op dat in de huidige zoekfunctie alleen de renners gevonden worden die al in een Paidia-ploeg zitten of hebben gezeten.

ad 2. Gebruik de naam en informatie zoals de renner in de CQ-database staat. De ID is te halen uit de URL van een renner. Bijvoorbeeld, Alberto Contador heeft als URL, zie adresbalk van de browser, http://www.cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=387. Zijn ID is dus 387.

ad 3. Kies bij voorkeur een webpagina van een wielerbond of de ploeg van de renner. Deze URL wordt openbaar gemaakt. Zorg er voor dat de webpagina rechtstreeks op te roepen is met de geleverde URL; als dat onmogelijk is, kies dan voor mogelijkheid 4. De informatie op de webpagina moet beschikbaar zijn in een schrift gelijkend op het Nederlandse alfabet. Te obscure webpagina's kunnen afgekeurd worden, zoals pagina's die door de ploegleiders zelf geproduceerd worden met dit biedproces als doel.

ad 4. De organisatie heeft het forumaccount BiedInfo hiervoor beschikbaar gesteld. De informatie dient pro-actief aangeleverd te worden, voordat de deadline voor initiele biedingen gepasseerd is. Deze extra informatie is alleen nodig als niet aan mogelijkheden 1, 2 of 3 voldaan kan worden. Deze methode kan niet gebruikt worden om een URL uit andere mogelijkheden geheim te houden. Wel bruikbaar zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: e-mails, scans van kranten en/of facebook pagina's die alleen voor vrienden toegankelijk zijn. Stuur indien mogelijk "screen prints" mee.

Mocht een ploegleider in gebreke blijven of mocht de organisatie beoordelen dat de geleverde informatie niet overtuigend genoeg is, dan wordt een bod afgekeurd. Een ploegleider die een bod afgekeurd ziet mag de huidige periode (de periode waarin de biedweek valt) en de periode er na niet meer initieel bieden op deze renner. Overbieden zou eventueel wel toegestaan zijn, maar alleen dan indien de geboortedatum van de afgekeurde bieding achteraf wel bleek te kloppen.

4.2 Een ploegleider koopt een renner van een andere ploeg

Ploegleiders kunnen te allen tijde renners aan elkaar verkopen, mits beide ploegleiders het eens zijn over de transfersom.  Een transfer kan worden afgehandeld in het {{inlogtool}}.  De ene ploegleider plaatst een voorstel, de andere betrokken ploegleider accepteert deze; of doet een tegenvoorstel!  Ploegen kunnen meerdere renners tegelijkertijd aan elkaar verkopen of ruilen.  De transferdeadline is een datum en tijd tot wanneer ontslagen en transfers kunnen worden gedaan, zodat deze nog ingaan in de volgende periode. Elke periode heeft, bijna aan het eind, een transferdeadline, deze wordt aan het begin van het jaar door de organisatie bekend gemaakt.

4.3 Ontslaan van renners

Een ploegleider kan te allen tijde renners ontslaan, mits de renner oud genoeg daar voor is. Hij/zij moet dan een renner in het {{inlogtool}} aanmerken als renner die ontslagen wordt. Op het moment van de transferdeadline worden alle renners die aangemerkt staan voor ontslag pas daadwerkelijk ontslagen.  Het ontslag gaat officieel in vanaf de eerstvolgende periode na die transferdeadline. De kosten van het ontslaan van een renner zijn gelijk aan 1 periode loon van die renner. Dit geld komt terecht in de koersenprijzenpot.

4.3a Ontslagverbod jeugdrenners

Met ingang van kalenderjaar 2012 is het niet meer toegestaan om juniorenrenners en wielrenners van nog jongere jeugdcategorieen te ontslaan. In meer formele zin: een renner mag pas ontslagen worden vanaf het kalenderjaar waarin hij 19 jaar wordt. De enige uitzondering is dat overleden renners wel ontslagen mogen worden, ook als er niet gebruik wordt gemaakt van de normale procedure voor overleden renners.

Bij het opheffen van een ploeg kan dispensatie gevraagd worden voor deze regel. De ploeg moet de loonkosten die nog open staan totdat een renner ontslagen zou kunnen worden dubbel betalen, waar dan geen rekening wordt gehouden met een eventuele overschrijding van de maximale ploeggrootte.

4.3b Overlijden van een renner

Bij het overlijden van een renner heeft een ploegleider 2 extra mogelijkheden om het contract met de renner te ontbinden:

  1. De renner kan aan het einde van de periode uit de ploeg worden gezet zonder ontslagkosten;
  2. De renner kan tegen e. 0,00 salaris in de ploeg gehouden worden tot het einde van het seizoen (voor de loonupdate).  De betreffende renner telt dan wel mee voor de ploeggrootte en zou dus kunnen zorgen voor extra loonopslag.

Als een ploegleider gebruik wil maken van 1 van deze 2 mogelijkheden dan dient deze tijdig contact op te nemen met de organisatie.

4.4 Ingaan van transfers

Transfers kunnen op ieder moment worden gedaan, echter de renner wordt pas bezit van de nieuwe ploegleider aan het begin van de eerstvolgende periode na de eerstvolgende transferdeadline. Totdat de transfer werkelijk ingaat, kan de oude ploegleider deze renner nog gewoon opstellen en hoeft de nieuwe ploegleider nog geen loon te betalen. Aan het begin van de volgende periode betaalt de nieuwe ploegleider voor de eerste keer loon. Het loon wordt gebaseerd op het aantal punten die de betreffende renner had volgens de laatst geldende PG Ranking (zie hoofdstuk 3.3).

4.5 Opstellen van renners

Ploegen kunnen bestaan uit meer dan 15 renners. Elke ploegleider mag per subperiode maar met 15 renners tegelijk spelen. Alleen deze 15 renners kunnen geld verdienen. De niet-opgestelde renners moet echter wel loon worden betaald! Een ploegleider kan zijn opstelling voor iedere subperiode wijzigen. Een ploegleider kan een opstelling wijzigen in het {{inlogtool}}. Hier kan voor elke subperiode de opstelling worden doorgegeven. Dit kan net zo vaak veranderd worden als de deelnemer wil, mits de opstelling voor de betreffende wisselmoment deadline is opgeslagen. De wisselmomenten worden elk jaar tezamen met het programma opnieuw vastgesteld.

Het is mogelijk opstellingen aan het begin van de periode voor de rest van de periode door te geven. Het is zelfs mogelijk om al opstellingen door te geven voor volgende periodes, echter is het dan niet mogelijk nieuw aangeschafte renners te selecteren. Elke periode volgt na de transferdeadline een update van de ploegen. Vanaf dan is het mogelijk om in de opstellingen voor de volgende periode renners op te stellen die in de voorgaande periode zijn gekocht. De tijd die tussen de update en de eerste deadline zit is soms kort (drie dagen) en dit kan dus een probleem zijn bij vakanties. Let hier goed op en neem als deze situatie zich voor lijkt te gaan doen tijdig contact op met de organisatie om een oplossing te vinden. Natuurlijk kan je ook altijd een partner, vriend of collega vragen je opstelling door te geven als je op vakantie bent.

Let op: aan het einde van het seizoen (met ingang van einde seizoen 2010), gelijk met de loonupdate, wordt de opstelling van de ploegen gereset.  Geen enkele renner is dan meer opgesteld.  Als een ploeg een seizoen lang geen enkele renner heeft opsteld zal de ploeg opgeheven worden.  De organisatie zal dit doen door alle renners te verkopen op een door haar bepaalde methode.

4.6 Het aantal renners per ploeg

Het minimum aantal renners per ploeg is 15 . Indien een ploegleider in een periode minder dan 15 renners in zijn/haar ploeg heeft betaalt hij/zij een boete van 0,50 euro voor elke renner minder dan 15. Voor nieuwe ploegleiders geldt dat zij voor de eerste 8 periodes dat zij meedoen ontheffing hebben voor deze regel.

Het maximum aantal renners voor is 50. Dit is een zogenaamd soft maximum. Het is niet verboden om meer dan het softe maximum aantal renners in je ploeg te hebben. Indien een ploegleider in een periode meer dan het maximum aantal renners heeft moet deze een loonopslag betalen. Deze loonopslag is per periode 1% van het totale loon, voor elke renner boven het maximum tot en met renner 60.  Voor renners 61 t/m 70 moet 2% loonopslag betaald worden, renners 71 t/m 80 3%, etcetera.  Rekenvoorbeeld: als een ploeg in een periode 63 renners onder contract heeft, die samen een loon hebben van 10 euro, dan betaalt de ploeg een loon opslag van 1,60 euro (10 maal 1% plus 3 maal 2% van 10 euro).

Historische noot:
In 2006 is dit maximum ingesteld omdat de ploegen te groot werden.  Het eerste maximum was 80 renners, via 70, 60 en 55 is dit maximum teruggebracht tot het huidige maximum van 50 in 2010.  Vanaf 2011 is de loonopslag verhoogd naar 1% extra per 10 renners.

4.7 De transferlimiet

Iedere ploeg is elk jaar gebonden aan een transferlimiet. Het totaal uitgegeven bedrag verminderd met eventueel ontvangen bedragen uit transfers in 1 transferjaar mag deze transferlimiet niet overstijgen. Hierbij worden alle transfers meegeteld, zowel transfers tussen ploegleiders, transfers van de Transferlijst en ontslagen. Het transferjaar loopt vanaf de dag na de laatste koersdag van het jaar t/m de laatste koersdag van het jaar erna.

 

De standaard transferlimiet bedraagt 50 euro. Voor nieuwe ploegleiders geldt dat de uitgaven aan de eerste 15 (was 20) renners niet meetellen voor de transferlimiet.  De telling voor de eerste 15 renners vindt plaats over gehele periodes en wordt naar rato genomen.  Als in de eerste periode een ploegleider voor 20 euro 30 renners koopt, dan telt (20/30)*15 = 10 euro niet mee voor de transferlimiet.

De transferlimiet mag op geen elk moment worden overschreden. Dit betekent dat een transfer die voor een van beide partijen de transferlimiet doet overschrijden niet wordt verwerkt. Bovendien geldt voor elke bieding, overbieding en finale bieding dat deze niet geldig is als het geboden bedrag de transferlimiet doet overstijgen.

Pas bij het afsluiten van een periode wordt gekeken of een ploeg de transferlimiet heeft overtreden. Mocht dit inderdaad het geval zijn, dan zal de organisatie maatregelen nemen om deze overschrijding ongedaan te maken of te beperken. Bovendien zal de betreffende ploeg een korting krijgen op de transferlimiet voor het volgende jaar.

4.7a Procedure bij overschrijding van de transferlimiet

Als een ploeg de aan het einde van periode P de transferlimiet overschreden blijkt te hebben, dan voert de organisatie onderstaande akties in volgorde uit.

1. Alle ontslagen door deze ploeg in periode P worden geannuleerd. Dit levert doorgaans weinig extra ruimte op binnen de transferlimiet, maar heeft ook de minste consequenties voor andere ploegleiders.

2. Mocht na het uitvoeren van aktie 1 nog steeds de transferlimiet overschreden zijn, dan zullen sommige/alle gewonnen biedingen van de ploeg geanuleerd worden. Beginnend bij de laatste biedweek zullen de biedweken die in periode P vallen doorlopen worden, waarbij de biedingen van deze ploeg geannuleerd worden, totdat de ploeg weer binnen de transferlimiet valt of alle gewonnen biedingen van de ploeg in periode P geannuleerd zijn. De renners blijven op de transferlijst, maar de geboden bedragen zullen als boete aan deze ploeg opgelegd worden. Merk op dat de biedingen niet individueel geannuleerd worden, maar per biedweek.

3. Mocht na het uitvoeren van aktie 2 nog steeds de transferlimiet overschreden zijn, dan zal de organisatie extra maatregelen nemen. In principe kan de organisatie wel gedane transfers annuleren, maar om de verkopende ploeg niet te benadelen zal dit met de grootst mogelijke terughoudendheid gedaan worden. Als er nog voldoende tijd in het jaar is om effect te laten hebben, kan de organisatie besluiten dat zolang de transferlimiet overschreden is de ploeg geen biedingen mag doen en alleen transfers mag uitvoeren die positief bijdragen aan het transferbudget (dus ook geen renners ontslaan). Ook kan de organisatie boetes opleggen. Aktie 3 is maatwerk, afhankelijk van situatie en hoogte van overschrijding.

In alle gevallen zal de transferlimiet voor het komende jaar voor de overschrijdende ploeg lager worden. Deze korting is 2 maal de overschrijding, met een minimale korting van 10 euro.

4.8 Beperkingen op aankopen van renners

  1. Een renner kan maar 1 keer per periode worden getransfereerd.
  2. Een ploegleider kan een verkochte of ontslagen renner niet binnen een jaar terugkopen.  Ook mag er geen bieding worden uitgebracht waarbij de mogelijkheid zou bestaan dat een verkochte of ontslagen renner binnen een jaar wordt teruggekocht.

5. De lopende rekening

Iedere ploegleider legt in het begin een bedrag in van minimaal 15 euro. De organisatie houdt van alle ploegleiders een lopende rekening bij. Het loon van de renners wordt altijd aan het begin van de periode afgeschreven. Het gewonnen geld wordt aan het eind van de periode bijgeschreven. Iedere ploegleider is er zelf verantwoordelijk voor dat er voldoende geld op zijn lopende rekening staat.

 

Een ploegleider mag nooit rood staan op zijn/haar lopende rekening. Om dat te voorkomen kan een ploegleider alleen een renner kopen of een bieding doen als bij betaling van de transfer/bieding er nog genoeg geld overblijft op de lopende rekening om het loon van de volgende periode te kunnen betalen. Hierbij worden de transfers tot dan toe en de stortingen wel meegeteld, maar de inkomsten van de PPP en KPP van die periode niet. Indien het saldo van de lopende rekening niet voldoende is, is de transfer/bieding niet geldig en zal deze niet worden verwerkt in de overzichten. Als de lopende rekening weer voldoende is (bijvoorbeeld door een bijstorting of een verkochte renner) kan de transfer/bieding opnieuw worden opgegeven.

 

Indien een ploegleider bij de start van een periode het loon van die periode niet kan betalen (bijvoorbeeld doordat elke periode minder PPP+KPP wordt verdiend dan er aan loon wordt betaald en er zijn geen renners verkocht dan wel stortingen gedaan) kan de organisatie besluiten (een deel van) de betreffende ploeg gedwongen te verkopen.

 

Indien de organisatie verwacht dat de totale waarde van de ploeg die negatief staat lager is dan het loon dat moet worden betaald, kan de organisatie besluiten de renners tevens een startverbod op te leggen, de renners krijgen dan geen loon, maar kunnen ook geen punten verdienen in die periode.

5.1 Bijstorten

Een ploegleider mag altijd geld bijstorten op zijn lopende rekening. Stortingen worden verwerkt op het moment dat het geld op de rekening staat.  Het is prettig als de ploegleider na de storting aangeeft dat deze gedaan is, zodat de organisatie dit gemakkelijker en sneller kan opmerken.

5.2 Geld terug laten storten

Het geld op de lopende rekening kan door de betreffende ploegleider maximaal 1 maal per jaar (deels) worden opgevraagd. Dit doet hij door een mail te sturen naar wielerspel@paidiagames.nl met daarin de hoogte van het bedrag en het giro/banknummer waar het naartoe moet. Wanneer een ploegleider stopt krijgt deze automatisch het geld wat nog op zijn lopende rekening staat teruggestort op de giro/bankrekening waarvan de laatste storting is gedaan, tenzij de ploegleider aangeeft het op een andere manier te willen. Wanneer er eventueel kosten verbonden zijn aan het overboeken, zijn deze voor rekening van de ploegleider. Als deze kosten hoger zijn dan het bedrag dat moet worden overgemaakt, wordt er niks overgemaakt.

6. Verspreiding van gegevens

De verspreiding van alle gegevens betreffende het spel wordt gedaan via internet. Alle informatie is te vinden op de website, welke regelmatig wordt bijgewerkt. Het adres is http:/www.paidiagames.nl/wielerspel/

Mededelingen van de organisatie worden op het forum van het wielerspel gedaan.  Het is de verantwoordelijkheid van de ploegleiders het organisatie-deel van het forum regelmatig te lezen om niks te missen.  In sommige gevallen zal de organisatie besluiten een e-mail te sturen aan alle ploegleiders.